Джинси

Джинсите, известни и като дънки, са панталони, направени от дебела и твърда памучна материя. Първоначално предназначени за работно облекло, те добиват широка популярност сред младежите през 50-те години на 20-ти век поради своята практичност и удобство. С усъвършенствани и нови технологии на производство те продължават да бъдат предпочитано облекло и през 21-ви век. Най-често срещаните цветове в които се изработват са тъмно синьо, светло синьо и черно. Най-известната марка е Levi's.

История

Първите джинси са създадени от Леви Страус (Levi Strauss) през 1853 година. Материалът от който са изработени е бил предназначен за палатки. Самото име джинси обаче им е дадено едва през 30-те години на 20-ти век. Платът за направата на джинси идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes, оттам и произнасянето джинс на американски. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Това е причината понякога платът да се нарича "деним" (de Nimes).

В началото тези панталони се носят основно от фермери и каубои. През Втората световна война стават едва ли не военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се превръщат в любимо облекло на хипитата. През 70-те и 80-те години се появяват нови технологиии: overdye и stonewash и се появяват нови модни течения в цветовете и дори създаването на дупки. В 21-ви век джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и практични облекла. Изработват се не само панталони, но и ризи, якета, поли и чанти.