Деловият стил в облеклото

В офиса често бъркат модерния външен вид с компетентността и способностите. Всъщност да имаш добър делови стил на обличане, означава да знаеш как да представиш себе си. Това е един от водещите признаци за професионализъм.

Много жени „принизяват“ успеха си, като се обличат без стил и старомодно. С неподходящо облекло или притеснен вид, само ще затвърдите впечатлението, че не може да се справяте с отговорностите и напрежението в работата си.

Обичайното оправдание е следното: Чувствате се виновни да харчите пари за себе си. Давате пари за неща, които оценявате като необходими – храна, дрехи за децата, коли, почивки в чужбина, училищни такси. По-лесно е да оправдаете разхода за някоя вещ за дома, отколкото за покупка за себе си.

Но финансовите постъпления идват от работата. Добрият делови стил на обличане е инвестиция в професионалното развитие. Приемете го за необходимост, а не за екстравагантност.

Ето някои конкретни съвети за деловия стил на обличане от Таня Методиева – главен дизайнер на модна къща „TANI Fashion“:

Съвременният делови стил на обличане излъчва сила и самоувереност. Важното е да се усеща индивидуализъм, но без нищо екстравагантно или крещящо. Начинът да изразиш персоналното си излъчване е да заложиш на ефектни, забележими детайли.

Изборът на делово облекло зависи от дрескода на фирмата. Ако няма такъв, може да се прояви повече фантазия и индивидуализъм, без да се нарушават основните правила.

Полите са с дължина около коляното, висока талия, изчистен силует, прави или с форма на трапец и дискретни цепки. Плисетата отново са актуални.

При панталоните не се препоръчват силно очертаващите кройки. Високата талия отново е на мода, както и по-свободният силует с италиански джоб.

Типичното мъжко сако и правият панталон се налагат като водеща тенденция в деловото облекло. Ако ги съчетаете с бяла риза и вратовръзка ще оберете овациите.   

Тенденциите при десените са дискретно райе, едноцветни материи в пастелни тонове и дискретни щампи при ризите. За аксесоарите важи правилото „Без излишна екстравагантност!“ Актуални са големите чанти, които могат да поберат и лаптопа.

Изборът на цвят влияе върху личното и бизнес излъчването. Класическото черно и тъмносиньото излъчват елегантност и шик. Тъмнозеленият цвят е много модерен, подчертава предимствата в характера и стимулира успешната работа в екип. Бялото внася стил на точност в бизнес комуникациите, но е добре да се избягва за вечерни срещи. Жълтият цвят е възможност за изпъкване, но не се препоръчва при отговорни делови срещи и публични изяви.