Десетте престъпления при облеклото на работното място

Справедливо или не, външният вид има значение на работното място.

Просто попитайте Дезире Гудуин - асистентката в библиотеката на Харвард съди университета през 2005 г., заявявайки, че е била отхвърлена от работата, а също така не са й плащани премии 16 пъти, защото ръководителите й са я сметнали просто за “красиво момиче”, което носи “секси облекло”.

Когато става въпрос за професионалната сфера, дрехите имат значение. Според проучване на Office Team, фирма за набиране на персонал, 80% от работещите заявяват, че работният гардероб на човек се отразява на неговия или нейния професионален имидж.

Това означава, че подходящите дрехи са задължителни, ако искате да бъдете взет насериозно в работата. Но да знаете, коя е подходящата дреха не е лесно в днешното работно пространство.

Кодът на “небрежните-бизнес” дрехи варира в широк диапазон за различните компании и дори за различните отдели. Ето някои предложения, които почти винаги са приемливи за носене на работа:

1. Престъпление: Неподходящ размер

Твърде тесните дрехи никога не са много удобни и обикновено са много открити, но твърде широките дрехи ви правят да изглеждате непрофесионално.

Дължината на панталоните също има значение – ако покажете твърде много от чорапа или крака си очаквайте да бъдете притеснен цял ден във връзка с предстоящият пороен дъжд.

Съвет: Намерете си добър шивач. Това са рядко срещани хора, които всъщност изглеждат добре във всякакви дрехи. Обяснете му какво искате и той ще се справи с останалото.

2. Престъпление: Твърде много парфюм или одеколон

Вие едва ли бихте искали вашите колеги или клиенти да могат да ви подушат преди още да са ви видели. Освен това ваш колега може да е алергичен към вашия любим аромат.

Съвет: Слагайте си парфюм или одеколон по малко. Ако изпръскате твърде много, попийте излишъка с памуче.

3.Престъпление: Къси или твърде къси поли

Да показвате твърде много от крака си, никога не е твърде професионален ход – нито за жени, нито за мъже.

Откривайки малко от крака кара мъжете да изглеждат твърде небрежни или немарливи. А жените ги кара да изглеждат повече секси, отколкото сериозни.

Съвет: Мъжете трябва да обуват дълги панталони, а жените да носят поли, които да са къси максимум 4 см над коляното.

4. Престъпление: Небрежна прическа

Независимо дали имате странна прическа или тежки къдрици, буйната коса не изглежда професионално.

Съвет: Жените трябва да инвестират в добър фризьор и в продукти, които правят косата по-лесна за “обработка”. Мъжете трябва редовно да се подстригват и най-вече да ходят на работа гладко избръснати.

5. Престъпление: Мръсни или скъсани джинси

Дори в небрежните петъци, скъсаните джинси изглеждат твърде неподходящи за работното място.

Съвет: Когато решите да носите джинси на работа, убедете се, че те ви стоят добре и са в извънредно добро състояние.

6.Престъпление: Твърде разголен бюст

Има твърде малко законни професии, където е добър ход да показвате гърдите си.

Съвет: Покрийте ги.
Винаги е възможно да избягвате да носите нещо разголващо в офиса. Ако не можете да се разделите с блузите с V-образно деколте, просто си купете блузи или тениски, които да носите отдолу.

7. Престъпление: Потници

Да показвате твърде много кожа в офиса, никога не е добра идея, а потниците са много неподходящи особено за мъже.

Съвет: Ако навън е горещо и вие ще излизате с приятели след работа, просто си взмете жилетка. По този начин ще вие е удобно при наличието на климатик и ще изглеждате професионално, когато шефът спре край бюрото ви.

8. Престъпление: Крещящи бижута

Множество гривни или дълги, висящи обици са перфектен избор за бар, но напълно разсейващи на работно място.

Съвет: Нека бижутата ви за офиса бъдат скромни. Малко украшение или бижу, малки обици и деликатна гривна изглеждат по-професионално.
Оставете вашите блестящи бижута за свободното време.

9. Престъпление: Дрехи, предназначени за спорт

Дори в най-небрежните офиси анцузи, шорти, тениски и маратонки ви правят да изглеждате немарлив и апатичен.

Съвет: Поне носете хубави джинси и добре изглеждащи обувки. Ако ходите на фитнес след работа, можете се преоблечете в банята преди да излезете.

10. Престъпление: Много високи токчета

Извънредно високите токчета са твърде секси за работното място, още повече, че са твърде непрактични. Малко неща могат да бъдат по-смущаващи от да тракате с високи токчета пред шефа си.

Съвет: Най-високите токчета, които можете да си позволите да носите на работното място са около 5 см. По този начин всъщност ще можете да ходите с тях и да се чувствате удобно през целия ден.

Можете да се чувствате по-ниска, но няма да се страхувате от неприятно за колегите тракане или неловко спъване.