Костюмът – изчезващ вид?

"Допреди три години не свалях вратовръзка, а сега почти не я слагам. Модата се променя - ако преди 10 години сте носили едни дрехи, след още 10 ще носите съвсем други. Костюми и вратовръзки ще носят само банкери и адвокати, никой друг повече няма да го прави". Така преди време Петър Дудоленски, изпълнителен директор на инвеститора в молове RESB, обясни промяната в отношението към пазаруването на дрехи. 

На пръв поглед това твърдение изглежда доста смело, но всъщност отразява световна тенденция. Още през 2000 г. списание "Тайм" прогнозира, че костюмът отива в историята. Скорошно проучване установи, че 23% от компаниите в света са въвели т.нар. dressdown политика, която позволява на служителите да дойдат на работа по дънки и тениска поне един ден в седмицата. Десет години по-рано подобна  волност са допускали едва 5% от фирмите.

Призивът "долу официалните дрехи" идва от Америка, където в края на 20-ти век момчета и момичета в дънкови облекла стартират бизнес за милиони, сглобявайки компютри в гаражите. Младежите винаги търсят модерното и различното, а костюмът не е нов, следователно не е модерен. "Ако няма какво да кажеш, облечи си костюм", казва по този повод Бинг Гордън, съосновател на компанията за интерактивни игри Electronic Arts, визирайки хората, които залагат единствено на скъпите костюми, за да направят впечатление.

Новият век носи още нещо – свободата на избор както в модата, така и в облеклото за работа. 80-те години налагат дизайнерските костюми, 90-те са годините на шика и елегантното облекло. Днес всеки може да избира най-подходящите и удобни дрехи за забързаното ежедневие, да прояви собствено мнение и да демонстрира лайфстайл. Правото да избереш с какви дрехи да отидеш на работа освобождава и мисленето. Или, както казва Колин Маклечи, СЕО на Scottish Equitable Asset: "Ако не можеш да се довериш на служителите си за облеклото, как ще им се довериш да правят нещо друго?"

Въпреки че премахват задължителния костюм през седмицата и въвеждат "небрежния" петък, когато всеки е свободен да дойде облечен както намери за добре, финансовите корпорации все още държат на написаните правила за дрес код, който забранява миниполите, шортите и обувките на бос крак. Морган Стенли например си запазва правото да връща обратно вкъщи неподходящо облечените служители и дори да ги уволнява.

Факт е обаче, че неофициалният стил навлиза все повече в бизнес ежедневието. Тогава логично възниква въпросът:

Как да се обличаме за интервю за работа?

Допреди няколко години отговорът е бил лесен – костюм и вратовръзка за мъжете, костюм с пола за жените. Американското списание "Биография" обаче разбива мита за вечния костюм с пола, изискван от етикета, след като публикува снимки на всички съпруги на американски президенти от 1900 година досега. Хилари Клинтън е първата, която носи костюм с панталон.

Правилата се променят, но целта да направите възможно най-добро впечатление при среща с работодателя остава. Просто имате повече варианти как да го постигнете с външния си вид.

Един от най-популярните портали за работа в света, Monster, съветва да проучите правилата за облекло в съответната компания, за да разберете дали има специален дрес код.Общото правило е да облечете нещо по-красиво от това, което носите всеки ден в работата си.

Облеклото зависи много от сферата, в която искате да работите. Ето няколко съвета как да се обличате, когато кандидатствате за работа в:

Финанси
Управлението на пари е най-прецизният бизнес. Такъв трябва да е и вашият външен вид. Не може да си позволите разрошена коса. Костюмът тук е задължителен.

Технологии
В този сектор костюм не ви е нужен. Риза с яка и спортен панталон ще свършат работа. За дамите – пуловер или блуза и спортен панталон или пола. За висока позиция ще трябва да се потрудите повече. Облечете най-хубавите дрехи, които имате, без изключения.

Човешки ресурси
За позиция в този отдел трябва да изглеждате професионално и да вдъхвате респект. Трябва да създадете представа за човек, който може да се справи с всяка криза и на когото може да се разчита.

Продажби
Костюмът е като униформа за позиция в продажбите. Кой би купил нещо от човек в дънки и тениска? Все пак, тук може да си позволите по-смел дизайн и цветове. В зависимост от продукта или услугата, която предлагате, трябва да прецените дали облеклото ви трябва да е класическо или модерно.

Търговия
Спортен панталон и риза със закопчаване в комплект с добре лъснати обувки са достатъчни за мъжете. За жените също се допуска спортен панталон. Костюмът, както и спортното яке, са неуместни. 

Промените в стила на обличане не променят златното правило - каквито и дрехи да облечете, погрижете се да ви стоят добре и да бъдат с възможно най-доброто качество, което може да си позволите. Ако направите впечатление на човек, който инвестира във външния си вид, имате по-голям шанс работодателят да инвестира във вас.